Здравейте,

Бих желала да попитам за един по-специфичен казус, а именно:

Лице, което е назначено на работа през на 15 Декември и се освобождава на15. Януари на следващата година. Работил е в дружеството точно 1 месец и има право на 2 дни обезщетение по чл. 224. 

Нито един от месеците няма 10 работни дни и обезщетението ще се изчислява по реда на чл. 177 и чл. 228 от КТ и чл. 18 от НСОРЗ

чл. 177 ал. 2 гласи:
Когато няма месец, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни при същия работодател, възнаграждението по ал. 1 се определя от уговорените в трудовия договор основно и допълнителни трудови възнаграждения с постоянен характер.

Така написано аз го тълкувам, че се разглежда трудовия договор към момента на прекратяване на трудовото правоотношение.

В чл. 228 се казва следното:
Брутното трудово възнаграждение за определяне на обезщетенията по този раздел е полученото от работника или служителя брутно трудово възнаграждение за месеца, предхождащ месеца, в който е възникнало основанието за съответното обезщетение, или последното получено от работника или служителя месечно брутно трудово възнаграждение, доколкото друго не е предвидено.

Тъй като е дадена алтернатива "или  последното получено от работника или служителя месечно брутно трудово възнаграждение" ме кара да смятам, че може да се вземе за база м. Януари

Чл. 18 гласи: Среднодневното брутно трудово възнаграждение по чл. 177, ал. 2 от Кодекса на труда се установява, като уговореното в трудовия договор основно и допълнителни трудови възнаграждения с постоянен характер се раздели на средномесечния брой работни дни през съответната календарна година.

Тъй като с увеличаването на МОП за 2018 от 29.12 има допълнително споразумение за увеличение на работната заплата от 01.01, като от 508 лв става 528.

Не ми е ясно на какъв принцип се определя базата в чл. 228 (брутно трудово възнаграждение за месеца, предхождащ месеца, в който е възникнало основанието за съответното обезщетение, или последното получено от работника или служителя месечно брутно трудово възнаграждение), кое възнаграждение се гледа в чл. 177 (Така написано аз го тълкувам, че се разглежда трудовия договор към момента на прекратяване на трудовото правоотношение, т.е по-високото възнаграждение) и респективно в чл. 18 за коя календарна година трябва да гледам  "средномесечния брой работни дни през съответната календарна година" (за 2018 ли?)?

Предварително благодаря за помощта.